Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05
This is an example of a HTML caption with a link.

ÖFKE KONTROLÜ


Öfke; insanın mutluluk, üzüntü, korku, kıskançlık, sevinç, neşe gibi temel duygularından birisidir. Öfke ve kıskançlık doğuştan varolan iki duygudur, diğer duygular ise sosyal yaşam içinde öğrenilir. Bebeklerin birkaç aylıkken öfke davranışı gösterdiği gözlenmiştir. İnsanlar büyüme ve öğrenme dönemlerinde sosyal bir varlık olarak olumsuz duygularını azaltmayı ve bunları kontrol edip yönetmeyi öğrenirler.

Öfke duygusu çoğu zaman istediğine ulaşamama, isteklerinin, beklentilerin karşılanmaması, hayal kırıklıkları, bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılmadığını hissetme, herhangi bir durum karşısında engellenme durumunda ortaya çıkar.

Öfkeyi doğru ifade etme becerisi “öfke kontrolü” :

Öfkeyi kontrol etmenin amacı, insanın bu duygusunu saldırgan davranışlara dönüştürmeden, kendisine ve çevresine zarar vermeden doğru olarak ifade etme becerisini kazanabilmesidir. Endişe, korku, yetersizlik, çaresizlik, kıskançlık, yalnızlık, dışlanmışlık, özgüvensizlik ve anlaşılamamak öfke davranışını ortaya çıkaran duygulardır. Öfkenin kaynağı olan bu duyguların nedenlerini anlayabildiğiniz, paylaşabildiğiniz ve olumlu alanlara yönelttiğinizde, davranışlarınız da daha olumlu olacaktır. Öfke kontrolünde amacımız; Öfkenin davranışlara yansımasını, saldırgan davranışa dönüşmesini, kendimize ve çevremize zarar vermesini önlemektir. Öfke, geçici bir duygudur, yoğunluğu ağırdır ve iki uçludur. Karşınızdakine öfke duyduğunuzda diğer ucu kendinize batar. Önemli olan sinirinizin ve öfkenizin saldırgan, yıkıcı davranışlara dönüşmemesidir.

Öfke Kontrolü Hangi Durumlarda istenebilir ?

  • Çok sık öfke krizlerinin yaşanması
  • Kontrolsüz davranışlar
  • Kendine ve karşı tarafa zarar verme davranışları
  • Stresli durumlarla başa çıkamama
  • Travma sebep olan yaşantıların olması