Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05
This is an example of a HTML caption with a link.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE

Çocukluk çağının en önemli sorunlarından biri olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite sorunu; aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsel davranış olarak üç temel belirti kümesinden oluşur. Bu özellikleri, her çocuk şu veya bu şekilde gösterebilir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısını koymak için, görülen belirtilerin çocuğun yaşına uygun olmaması gerekir. DEHB toplumun % 3-5'ini etkileyen ve sıklıkla nörolojik tabanlı bir gelişim bozukluğu olarak kabul edilir. Bu bozukluk kendini, çocukluk çağında dikkatsizlik veya aşırı hareketlilik, unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü, dürtüsel tepkiler olarak gösterir. Çocuklukda başlar, ergenlikte şekil değiştirerek devam eder. 4-5 yaşlarında farkedilir ve 7 yaşından sonra başladığı görülmez. DEHB genellikle erkek çocuklarda daha sık görülür.

Belirtiler şunlardır:

  • Otururken kıpır kıpır kıpırdanmak
  • Sürekli kalkıp etrafta gezmek veya koşmak
  • Uygun olmayan zamanlarda koşmak veya tırmanmak
  • Oyun oynamada veya sessiz boş zaman aktivitelerinde zorlanma
  • Her zaman gitmeye hazır olma
  • Çoğunlukla aşırı konuşma

Hiperaktivite yaş ve gelişimsel aşamaya göre değişir.

DEHB’li okul öncesi çocuklar sürekli hareket halinde olmaya ve mobilyaların üstünde zıplamaya meyillidir ve oturularak yapılan grup aktivitelerine katılmakta zorluk çekerler. Örneğin, bir hikayeyi dinlemede problem yaşayabilirler. Okul çağındaki çocuklar benzer davranışları daha az sıklıkta sergilerler. Oturmakta zorluk çekerler, sürekli kıpırdanırlar ve aşırı konuşurlar. Adolesanlar ve yetişkinlerde hiperaktivite kendini yorulmak bilmezlik şeklinde gösterebilir ve bu kişiler uzun süre sessizce oturarak yapılan aktivitelere katılmakta zorluk çekerler.

Genellikle DEHB nasıl teşhis edilir?

Psikologların, psikiyatristlerin ve pedagogların çoğu Mental Bozukluklar için Teşhissel ve İstatistiksel Kılavuz (DSM-IV-V)’ de altı çizilmiş olan dikkatsizlik ve hiperaktivite belirtilerine dayanarak teşhis koyar. Bir kişiye DEHB tanısı konabilmesi için belirtilerinin en az altı ay sürmüş olması, tanı kriterlerini tamamlaması, okul - ev - iş hayatını engelleyecek kadar şiddetli olması gerekmektedir.

Devamı için tıklayınız...