Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05
This is an example of a HTML caption with a link.

ÇALIŞAN ANNELERİN PSİKOLOJİSİ;ANNE ÇOCUK İLİŞKİSİNE ETKİLERİ

Anne, doğal olarak çocuğuna ilk aylarda ve yıllarda öncelik vermek ve onunla
birlikte olmak ister. İş’e başladığında aklı ve duygusu çocuğunda olur. Zamanla bir denge oluşur, ancak annenin çocuğuyla yeterli zaman geçiremediği hissi çocuğu ile ilişkilerinde sorun yaratabilir.Gereğinden fazla koruyucu, aşırı hoşgörülü, sınır ve kural koyamayan, çocuğun her istediğini hatta istemediklerini de fazlasıyla yapan, bazen ayrıntılara takılan, yemesi, uyuması, giyinmesi ile ilgili aşırı kontrolcü bir tutum geliştiren, birlikte uyuma vb çocuk ruh sağlığı bakımında uygun olmayan davranışlar geliştirebilirler.

Çocuklar, bebeklikten itibaren annenin duygularını hissederler. Çalışan kadın iş’le birlikte annelik davranışına duygusal olarak hazırlanabilir ve annelik davranışını öğrenebilirse, yeterli aile, çevre, eş desteğini aldığında, hem iş’inde kendisini daha iyi hisseder hem de suçluluk duyguları azalır ve iyileşir.
Bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları, annenin çalışmasının çocuğu
sanıldığı kadar olumsuz yönde etkilemediğini göstermiştir. Çocuğu etkileyen,
annenin yaklaşımı, kurduğu ilişki biçimi ve duygu durumu, suçluluk duygusudur.

Araştırmalar, çalışan annelerin çocuklarının okul başarılarının ve sosyal
gelişimlerinin çalışmayan annelerin çocuklarına göre daha önde olduğu yönündedir.
Annenin çalışması, çocuğun kendi benliğini algılamasında da önemli bir etkiye
sahiptir, annesi çalışan çocukların,’’büyüyünce ne olacağı’’ sorusuna daha net yanıtlar verdikleri, kendilerine hemen her konuda hedefler koyabildikleri, dışa dönük, öğrenmeye hevesli oldukları gözlenmiştir. Özellikle annenin çalışması kız çocuğunu daha olumlu yönden etkilemektedir. Annesi çalışan kızlar, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde annelerini daha yetenekli, becerikli hissetmekte, onu örnek almakta ve daha fazla gururlanmaktadırlar.

Devamı için tıklayınız...